Talks & Föreläsningar

 
 

Tina-Marie Qwiberg gör stand-up om gräsklippare,
humlor och nedbrytning på Bokmässan 2015.

 

   Tina-Marie Qwiberg är etablerad naturfilmare, krönikör, radiopratare och odlare. Hon har skapat en egen stil som bottnar i ödmjukhet och att våga vara sig själv i ord och bild. Filmer som ”Citynaturen same, same but different” om staden som natur och artrikedomen där, ”Golfing with animals” om golfbanan som livsmiljö och att våra vilda medvarelser flyttar in om man ger dem förutsättningar. Naturen är en entreprenör och ekosystemen ger oss välfärd. Filmen ”Bieffekten” belyser hur vår tillvaro kommer att förändras om humlor och bin försvinner. Tina-Marie tar alltid naturens parti och ser allt som en livsmiljö. Passion och engagemang och en vördnad för mångfalden är nyckelord.  

 

Tina-Marie Qwiberg är etablerad naturfilmare, krönikör, radiopratare och odlare. Hon har skapat en egen stil som bottnar i ödmjukhet och att våga vara sig själv i ord och bild.

Filmer som ”Citynaturen same, same but different” om staden som natur och artrikedomen där, ”Golfing with animals” om golfbanan som livsmiljö och att våra vilda medvarelser flyttar in om man ger dem förutsättningar. Naturen är en entreprenör och ekosystemen ger oss välfärd. Filmen ”Bieffekten” belyser hur vår tillvaro kommer att förändras om humlor och bin försvinner.

Tina-Marie tar alltid naturens parti och ser allt som en livsmiljö. Passion och engagemang och en vördnad för mångfalden är nyckelord.

 

 

Intresserad av att boka?

Talks, filmvisningar och föredrag för grupper,
företag och utbildningar om natur, odling och film

 


Humlor & Jord

Humlor är en av naturens viktigaste entreprenörer. Humlor skapar mångfald och ger oss den ”blomstertid nu kommer”. 3/4 av allt växande är beroende av pollinerande insekter, det vill säga nästan allt vi ser omkring oss.

Välmående matjord är en förutsättning för allt levande i biosfären. Matjord är en levande organism och en ändlig resurs – det finns inte hur mycket som helst vilket betyder att vi bör beakta den som en oerhört viktig leverantör av våra matprodukter.

Vårt växande trädgårdsintresse är en motrörelse mot den industriella livsmedelsproduktionen och är en passion som redan idag räddar bin och humlor. Det handlar om monokulturer, bekämpningsmedel och utarmade jordar, där bin, humlor, daggmaskar och mikroorganismer har svårt att överleva. Men också hur vi bryter en dålig trend och jobbar mot en detta hoppet om en framtid för dem och för människans fortsatta möjligheter till en levande och blomstrande odlingskultur finns.

En välgörande hyllning av daggmask och humlor och deras förträfflighet ingår. Tina-Marie blandar allvar med ”spaningar” och funderingar kring vårt förhållande till lövblåsar, kompostering och gräsmattor. Kunskapligt och Galet


Livet som naturfilmare
- eller det går inte att regissera naturen

Tina-Marie visar film och berättar om ett jobb som kräver tur med vädret och ett oerhört tålamod. Hur gör man en naturfilm? Trick och fusk, avancerad teknik, djur som vägrar samarbeta, regnet som bara öser ner, ingen elektricitet, tama djur som skådespelare, fläktar och flygplan som stör ljudupptagningar, dramatik, fel myror, rätt myror men oskarpt, faror, skapa miljöer som inte finns och hårddiskarna är fulla.


Filmvisning av "Bieffekten"

Ett wake up call för alla som jobbar med hållbar utveckling, utbildning, stadsplanering, jordbruk och miljö- frågor, livsmedel och trädgårdar. Engagerande och lärorikt. Presenteras av Tina-Marie med samtal, frågor och välgörande kunskap om humlor.

BIEFFEKTEN ger oss en föraning om en blomstertid nu kommer utan blommor. Att antalet pollinerande insekter som är de viktigaste aktörerna i våra fortsatta liv, minskar drastiskt. Brist på frukt och grönsaker och en verklighet som ser mycket annorlunda ut (biologerna ger oss 10 år). Att det är lätt att förbruka men svårt att förvalta. Svårt att se små sammanhang som är avgörande för vår fortsatta välfärd.

”En obemärkt rörelse från en fjäril kan orsaka storm. Vad händer om bin och humlor tystnar?”